Warmte is gevaar

Meestal vallen de zomers in ons kikkerlandje nog wel mee, maar enkele bloedhete dagen komen zelfs hier voor en heel veel mensen trekken toch over de grenzen, daarom wil ik u onderstaande tekst niet onthouden. Heerlijk toch die warmte voor mens en dier. Hoewel, voor uw hond kan de warmte gevaar met zich meebrengen en soms zelfs de dood tot gevolg hebben.

Honden transpireren niet
De hond kan niet transpireren zoals de mens. Hij heeft vrijwel geen zweetklieren. Warmte kan hij slechts afvoeren via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen. Hij is dus niet gediend van al te hoge temperaturen. Teveel zon (voor mens en dier slecht) kan een zonnesteek veroorzaken, te grote hitte kan tot een coma of zelfs tot de dood leiden.

Honden dragen geen schoenen
Menig onwetende hondenliefhebber denkt bij warm weer of zonnig weer zichzelf en de hond een plezier te doen door eens lekker te gaan fietsen en de viervoeter naast de fiets te laten draven. Niet aileen kan dit snel leiden tot een onverantwoorde stijging van de lichaamstemperatuur van de hond, maar het warme asfalt, steen of beton is ook nog op een andere manier funest. We vermeldden al dat de hond behalve via zijn tong alleen via zijn voetzolen warmte kan afvoeren. Deze zijn bij warm weer dan ook vochtig. Als u hem nu hiermee over een warm wegdek laat lopen, dan ontstaat heel snel een forse blaarvorming, die zeer pijnlijk is en die dagenlang kan aanhouden. Als u de hond over een grotere afstand wilt laten lopen, doe dat dan in een niet te hoog tempo, en zeker niet over een warm wegdek, maar over gras (waarbij het vanzelf spreekt dat de hond op langere afstanden getraind moet zijn). Is dat niet mogelijk, laat de hond dan thuis - op een koele plaats uiteraard.

De auto als broeikas
Het achterlaten van een hond in een auto bij warm of zonnig weer kan rampzalige gevolgen hebben. Zelfs als de auto in de schaduw staat en de ramen enigszins geopend zijn, wordt het binnen al gauw ondraaglijk warm en benauwd. Staat de auto in de voile zon, dan is het helemaal snel gebeurd: de temperatuur kan dan gemakkelijk oplopen tot 50 a 60 graden Celsius.

Eerste hulp
Wanneer u een hond aantreft die ten gevolge van hitte versuft of bewusteloos is, moet u hem zo snel mogelijk zien of te koelen. Verplaatst hem naar een koele plek en giet koud water over hem heen, of bedek hem met een natte dock (niet te lang, hierdoor kan de hond weer onderkoeld raken!). Als hij dit "avontuur" overleeft, laat hem dan in ieder geval even onderzoeken door een dierenarts, voor het geval hij een beschadiging aan inwendige organen zou hebben opgelopen. Symptomen hiervan kunnen zich voordoen in de vorm van niet-eten, braken en diarree.

Tips bij warm of zonnig weer

  • Laat uw hond nooit lange tijd in de zon of in de -warmte (dus ook met in de auto!) zitten of liggen. Hij moet altijd de mogelijkheid hebben een koele plek op te zoeken. Zorg voor fris drinkwater. Beperk de lichaamsbeweging van uw viervoeter. Laat hem niet te uitbundig ravotten, of te lang achter een bal of stok aanrennen.
  • Neem uw hond niet mee naar hete stranden, recreatieterreinen e.d. tenzij hij daar op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over fris drinkwater beschikt.
  • Wees in verband met ziekten voorzichtig met sloten en vijvers waar uw hond graag in zwemt. Als u dode watervogels of vissen signaleert, moet u voorkomen dat uw hond in het water gaat, of ervan drinkt. Bovendien moet u altijd zorgen dat uw hond goed is ingeent tegen de ziekte van Weil (leptospirosis). Deze ziekte wordt vooral via stilstaand water verspreid.
  • Het is niet aan te raden uw viervoeter in de zomer mee op vakantie te nemen als u naar zuidelijke streken gaat. Urenlange ritten in warme auto's en tropische temperaturen zijn een kwelling voor uw huisdier. Hete stranden zijn geen plaats voor honden, nog afgezien van het feit dat in veel landen voor hen de toegang daar 's zomers verboden is, en dat u in zuidelijke landen beducht moet zijn voor besmetting van uw hond met gevaarlijke ziekten. De plaatselijke honden zijn vaak wel tegen deze ziekten bestand, maar onze honden echt niet! Deze ziekten, die vooral voorkomen in het Middellandse Zeegebied, kunnen dodelijk zijn voor uw hond.
  • Tenslotte: net als bij de mens het geval is heeft de oudere hond nog meer te lijden van warmte dan zijn jongere soortgenoten. Houd uw bejaarde hond op warme dagen dus lekker koel.

Uit: clubblad P.O.N.C.

AGENDA

Geen evenementen