Enten of niet enten

Enten of niet enten, dat is de vraag.........

Wij worden steeds vaker geconfronteerd met de vraag of een hond of kat nu elk jaar geënt moet worden of niet.
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de situatie waarin het dier leeft en hoe het verzorgd wordt. Een huisdier dat gezonde voeding krijgt, er gezond uitziet en zich duidelijk fit voelt, zal een goede weerstand hebben tegen allerlei ziekten. En zal ook minder gauw een entingsreactie vertonen.
Een huisdier dat niet optimaal gezond is kan beter niet geënt worden omdat een enting een flinke aanslag op het lichaam is en waardoor sluimerende problemen verergerd kunnen worden.

De nadelen
Ondanks dat er in het verleden vaak geroepen is dat het geven van entingen onschuldig is, blijkt nu steeds vaker dat entingen toch meer problemen veroorzaken dan ons lief is. Er is nog niet zoveel onderzoek naar gedaan maar langzamerhand beginnen er dingen duidelijk te worden.
Het gebeurt geregeld dat er ogenschijnlijk kerngezonde dieren geënt worden die ineens binnen drie weken na de enting terugkomen met de meest uiteenlopende klachten. Soms bloederige diarree, soms auto-immuunziekten, spierpijnlijkheid, koorts of andere vaak vage klachten. Dat zijn dan de zichtbare problemen. Er treden echter ook onzichtbare processen in werking die op de lange termijn problemen kunnen geven.
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat er tot 40 dagen na een enting een verhoogde hoeveelheid antilichamen tegen schildklierweefsel kunnen voorkomen in het bloed. Dat hoeft niet bij alle dieren het geval te zijn, maar als dat vaker en langer gebeurt kan het tot een verminderde schildklierwerking leiden of zelfs de hele schildklier buiten werking stellen.
En als dat bij een schildklier kan, kan dat waarschijnlijk ook bij andere organen. Hier komt het vermoeden vandaan dat auto-immuunziekten waarschijnlijk door entingen veroorzaakt kunnen worden.

Titers
Het is nu mogelijk om de hoeveelheid antilichamen (titer) tegen parvo en hondenziekte te bepalen met behulp van een sneltest. Dat kan gebeuren op het tijdstip dat de hond eigenlijk geënt zou moeten worden. Als de titer hoog genoeg is, dan is een enting niet nodig. Als de titer te laag is zou een enting mogelijk nodig zijn.

Het vervelende is echter dat de bescherming tegen ziektes niet alleen door antilichamen plaatsvindt. Er worden ook geheugencellen aangemaakt en opgeslagen. Op het moment dat het lichaam in contact komt met een ziekte kunnen deze geheugencellen geactiveerd worden en kunnen ze bescherming geven. Er is geen methode om te ontdekken of deze geheugencellen ook daadwerkelijk aanwezig zijn, behalve challenge proeven, maar dat is voor individuele dieren niet van toepassing.
Zo kan het dus gebeuren dat een dier lage antilichamentiter heeft en toch beschermd is.

Sommige dieren, die geen hoge titer ontwikkelen op een enting, doen dat ook niet als ze vaker geënt worden. Op de een of andere manier is het lichaam niet in staat om voldoende antilichamen te maken. Dit is nog al eens het geval met Dobermanns en Rottweilers en de parvo enting.
Vaker enten geeft dan wel de nadelige bijwerkingen maar geen titer, zodat je nog steeds niet weet of hij nu beschermd is of niet.

Een alternatief
Een alternatief voor enten is het gebruik van nosodes. Dan wordt er een homeopathische verdunning van de ziekte gemaakt en dat kan dan worden gegeven volgens een vastgesteld voorschrift. Dit geeft ook bescherming tegen ziektes. Bij een onderzoek in Brazilië bleek onlangs dat de meningococcennosode bij mensen ongeveer 90% bescherming gaf. Dat is een vergelijkbare bescherming als de enting geeft.

Zelf hebben we niet zoveel ervaring met het gebruik van ziektenosodes en durven we er nog niet zoveel over te zeggen.

Wat ook kan is een nosode van de entstof geven na de enting. Dat is dus gepotentiëerde entstof. Dat kan de nadelige effecten van de enting tegengaan.

Entschema
Honden: de eerste pupenting zoveel mogelijk uitstellen tot een week voor vertrek naar nieuwe eigenaar. Met 9 weken titer bepalen. Meestal is enten dan niet nodig.

Met 12 weken cocktail, dit omdat hondenziekte en HCC niet apart te verkrijgen zijn. Dan met 16 weken alleen lepto herhalen. Vanaf een jaar alleen lepto enten en de rest aan de hand van titers.

Dit natuurlijk alleen als de wettelijke verplichtingen het toestaan.

Copyright dierenarts Tannetje de Koning

AGENDA

Geen evenementen