Botulisme

Bon: Dagblad van het Noorden, 24 juni 2005
Dierenarts overtuigd van eerste botulismegeval in Noorden.

Groningen/Meppel
Het is nog onduidelijk of er dit jaar in het Noorden voor het eerst botulisme is geconstateerd. De Groninger dierenarts Jan Peutz is ervan overtuigd dat een hond na een zwempartij in de stad aan een dergelijke vergiftiging is overleden. Het waterschap Noorderzijlvest kan echter niet bevestigen dat in de betreffende plas in de wijk Piccardthof daadwerkelijk botulisme heerst.

"We hebben geen dode watervogels aangetroffen. Normaal vind je dode eenden als er in het water botulisme heerst. Die kunnen we dan laten onderzoeken, zodat we de vergiftiging officieel kunnen vaststellen", zegt Ebel Huizinga van het waterschap Noorderzijlvest.
Volgens hem zijn ook de weersomstandigheden zeker nog niet ideaal voor het ontstaan van botulisme. "Het water is daarvoor nog te koel. Het moet eigenlijk een aantal weken achtereen behoorlijk warm zijn. Dat is de kans op botulisme het grootst", meent Huizinga, die een verontreiniging echter niet voor honderd procent durft uit te sluiten.

'Alle verschijnselen'
Dierenarts Peutz is er wel voor honderd procent van overtuigd dat de hond, een waterminnende Nova Scotia Duck Tolling Retriever, door een botulismevergiftiging om het leven is gekomen. Toen het dier in de praktijk aan Paterwoldseweg werd binnengebracht, vertoonde het alle verschijnselen. "De vergiftiging veroorzaakt verlammingen, onder anderen aan de ademhaling. Daar is deze hond aan overleden. Met de eigenaren is besloten om geen sectie op het kadaver te laten uitvoeren. Deze mensen waren al verdrietig genoeg en wilden hun huisdier in alle rust laten cremeren", zegt Peutz.

De dierenarts vond het z'n plicht om de autoriteiten te waarschuwen. "Maar de politie reageerde erg laconiek en ook de gemeentelijke milieudienst leek er niet zo zwaar aan te tillen." De waterschappen in Groningen en Drenthe hebben elders nog geen botulisme aangetroffen. Op hun websites geven ze voorlichting over de vergiftiging en wordt een overzicht gegeven van veilig zwemwater. Het wordt afgeraden om in niet-officieel zwemwater te zwemmen. "Voor huisdieren ligt dat misschien wat anders. Maar als je in een vijver een dode watervogel ziet, zou ik ook m'n hond er niet laten zwemmen", zegt Huizinga.

AGENDA

Geen evenementen