Verzorging

Het artikel hieronder is geschreven door Ellen van Oosten

Het trimmen van een toller.
Wat heb je nodig: je handen, kam, enkelzijdige effileerschaar en een kappersschaar.

De toller heeft een vrij makkelijke vacht die volstaat om er af en toe een kam door heen te halen. De vacht zal niet snel klitten, alleen achter de oren zal het haar wel heel snel klitten. Daarom is het zaak om dat kort te houden.

Een toller moet er "natuurlijk" uitzien. Dat houdt in dat je niet mag zien dat er geknipt of geschoren is. Bij de toller worden de broek en de staart niet geplukt of geknipt.

trimmen1trimmen2

De oren van de toller moeten ronde oorpunten hebben. Dus alle lange haren, waar vaak wafeltjespatroon in zit, dienen te worden verwijderd. Dit kan men doen door het haar aan de punten tussen duim en wijsvinger te pakken en met een rukje het eruit te trekken. Hou met je andere hand het oor vast. Dit doet geen pijn omdat het dood haar betreft. Als het haar te vast zit of je vind het eng om zo aan je hond te trekken, kan je ook de effileerschaar gebruiken. Je kamt dan het haar omhoog en geeft met de effileerschaar tegen de haarrichting in 2 of 3 knipjes. Dan kam je het haar weer naar beneden. Zo kan je zien wat je hebt gedaan en knip je niet teveel weg. Dit herhaal je tot de lange haren van de oren zijn.

Ook de haren achter de oren kan je wegplukken op exact dezelfde manier. Ook dit kan je eventueel met de effileerschaar weghalen. Hier geldt ook weer eerst goed uitkammen, dan tegen de haarrichting in kammen en vervolgens 2 of 3 knipjes geven met de effileerschaar.

trimmen3trimmen4

De voetjes van de toller moeten ook mooi rond zijn, er mogen geen haren tussen de tenen uitsteken. Is dat wel het geval kam dan de haren tegen de richting in en pak de effileerschaar om ze vervolgens af te knippen. Het kan ook met de gewone schaar maar dan ziet het er al gauw "te geknipt" uit. Met de effileerschaar ziet het er "natuurlijker" uit.

Ook de onderkant van de voetjes horen erbij. De haren bij de voetzooltjes knippen we gelijk met de voetzooltjes, let op hier zit vaak vuiligheid tussen de haren.

Vervolgens knippen we ook alle lange haren weg die tussen het voetzooltje en het bovenste kussentje van de voorpoten groeien. Dit doen we wel met de gewone schaar. Sommige mensen scheren de haren weg die tussen de voetzooltjes zitten. Dit kan irritatie geven.

Als de voetjes zijn gedaan, gaan we de haren tussen de voetjes en de hak wegknippen van de achterpoten. Je kamt het haar tegen de richting in. Vervolgens pak je de effileerschaar en knipt de haren weg, eerst het midden dan weer kammen, vervolgens de linker buitenkant en daarna de rechterbuitenkant. Pas op dat het niet te kort wordt. Je kan beter in 2 keer knippen, als dat je 1 keer knipt en dat het te kort is.

trimmen5trimmen6

De rest van de vacht wordt niet ge-effileert of geknipt. Het volstaat om daar 1x per week een kam of borstel door heen te halen. In de rui periode kan je soms hele plukken ondervacht er zo uithalen en lijkt alsof je van alle haren nog een toller kan maken. Kam dan rustig 2x per week.

Was je toller ook niet te vaak. Je spoelt namelijk ook de huidvetten weg en je vergroot juist de kans op huidproblemen.

trimmen7trimmen8

 

trimmen9

Er is wel een waarschuwing op zijn plaats wat betreft het gebruik van de effileerschaar. Gebruik de effileerschaar altijd tegen of met de haargroei mee. Gebruik hem nooit haaks op de vacht. Dan krijg je namelijk gaten in de vacht. Knip 2 a 3 keer en kam dan. Zo zie je wat je hebt gedaan en wat je nog moet doen.

Met dank aan Int Ch Axaluca of Great Pleasure en zijn eigenares Ingrid Kuyken.

 

Castratenvacht

trimmen10trimmen11

Hierboven zie je 2 foto's van dezelfde hond. De linkerfoto is van een teef welke niet gesteriliseerd is. Deze teef heeft een normale tollervacht zonder pluishaar, zonder erg dikke ondervacht. Op de rechterfoto staat hetzelfde teefje, echter na haar sterilisatie. Zoals je ziet heeft ze op de achterpoten heel veel pluishaar zitten en ook de beharing aan de borst, buik en flanken zitten vol met pluishaar. Ook heeft ze een dikkere ondervacht gekregen. Grote kans dat je deze ondervacht tijdens de ruiperiode gewoon eruit kan plukken.

Dit noemen ze nu een "castratenvacht". Vachten veranderen na sterilisatie en castratie en meestal niet in het voordeel.

AGENDA

Geen evenementen